Brugklas

Heeft u ook het idee dat het afgelopen schooljaar voorbij is gevlogen? Dat het vreemd is dat uw zoon of dochter straks geen brugklasser meer is?

Wij hebben in ieder geval wel het gevoel dat het vorige week was dat we onze nieuwste aanwinsten verwelkomden in onze aula, voor hun allereerste momenten als leerling van het Rijnlands. Vol van de zenuwen en met gloednieuwe schoolspulletjes startten ze aan hun grote avontuur op de middelbare school. En als we straks van ze afscheid nemen dan zien we hele andere kinderen terug: vol met ervaringen op het Rijnlands, met successen, (kleine of grote) tegenvallers, en in ieder geval met de uitstraling van een leerling die hier duidelijk op school hoort.

Er is dan ook heel veel gebeurd in de afgelopen maanden: al die schoolvakken, al die verplaatsingen naar al die lokalen voor al die lessen van al die docenten. Toetsen en praktische opdrachten waar veel tijd in ging zitten. Maar gelukkig ook heel veel andere dingen, die de middelbare schooltijd juist zo bijzonder kunnen maken: schoolfeesten, klassenuitjes, sinterklaas vieren, een kerstontbijtje eten, al dan niet samen naar de show of Open Podium gaan, een Sportdag, projecten en excursies en natuurlijk Duinrell: stuk voor stuk leuke en leerzame momenten.

Sportdag

Het maakt dat onze brugklassers een ongelooflijke leercurve doormaken, in korte tijd. En dat maakt dat we ons nu achter de oren krabben als we constateren dat dit niet zo lang geleden die kersverse nieuwe leerlingen waren. Gelukkig volgt er nog veel meer moois. Eerst maar eens een welverdiende zomervakantie in, leuke dingen doen maar ook lekker vervelen, en dan in het volgende schooljaar terug op school als volleerd ervaringsdeskundige: tweedeklasser. Als dat in de havo is, dan draag ik graag uw zoon of dochter over aan mijn collega afdelingsleider Marlies van der Stel. Als dat in het vwo is, dan zal dit mijn collega afdelingsleider Annette Dokter zijn. Zoals eerder aangegeven start ik volgend jaar als afdelingsleider vwo bovenbouw, dus wellicht zal ik de laatste groep op een later moment weer ontvangen.

Hoe het ook zij, ik wens al onze brugklassers en u als ouder een hele fijne zomer toe, graag tot een volgende keer op onze school.

2 vwo

Starten in de tweede klas is echt wel beduidend anders dan als brugklasser, destijds. Niet alles is nieuw, veel is al bekend. Maar toch was het wel spannend, bijvoorbeeld vanwege de nieuwe klas en het nieuwe niveau. En ook de nieuwe vakken die starten in het tweede leerjaar.

Gelukkig gingen onze tweedeklassers hier keurig in mee en groeiden ze verder. Buiten de lessen was er ook weer meer dan genoeg te doen: een schoolfeest, een kerstontbijt, projecten, excursies, een tweede klassentoernooi (gewonnen door klas v2g!), een Sportdag… juist die dingen die het middelbare schoolleven zoveel mooier maken. We zagen onze leerlingen met volle teugen genieten en ontwikkelen.

De klassensamenstelling blijft nog één jaar hetzelfde, in 3 wo. Een leerjaar dat het einde van de onderbouw zal gaan markeren. Zoals eerder aangegeven start ik volgend jaar als afdelingsleider vwo bovenbouw. Dit betekent dat ik uw zoon of dochter overdraag aan mijn collega afdelingsleider Annette Dokter. Graag ontvang ik alle leerlingen weer terug in de vierde klas.

Maar dat is nog even ver weg. Voor nu wens ik al onze leerlingen en u als ouder een hele fijne zomer toe, graag tot een volgende keer op onze school.

3 vwo

Het einde van 3 vwo betekent toch ook wel weer een belangrijke mijlpaal. Het markeert het einde van de onderbouw, de afsluiting van de eerste 3 jaren op het Rijnlands. Het vervolg is in het gekozen profielgedeelte van de bovenbouw, voor de meesten is dat in 4 vwo.

Ik heb er alle vertrouwen in dat uw zoon of dochter met meer dan voldoende bagage aan dat avontuur zal beginnen. De afgelegde Meesterproef, de gelopen driedaagse stage, het afgeronde Vaardighedendossier: het zijn allemaal onderdelen die de leerlingen naast hun lessen hebben doorlopen. De leeropbrengst van alles tezamen maakt dat ze echt een flinke ontwikkeling hebben door kunnen maken.

Markt der Meesterproeven

En zoals gezegd neem ik nog altijd geen afscheid: zoals het er naar uitziet zal uw zoon of dochter tijdens diens middelbare schoolcarrière maar één en dezelfde afdelingsleider gaan meemaken omdat ik volgend jaar start als afdelingsleider van de vwo bovenbouw. Dit maakt deze lichting, die van uw kind, ook voor mij extra bijzonder. Dat zou betekenen dat ik ze heb mogen ontvangen in de brugklas, bij aanvang van hun middelbare schooltijd – en dat ik ze mag uitzwaaien in hun eindexamenjaar.

Ik realiseer me goed, dit duurt nog even. Laat onze leerlingen eerst maar eens genieten van een welverdiende zomervakantie. Ik wens hen en u als ouder een hele fijne zomer toe, en graag zie ik ieder weer terug in het nieuwe schooljaar.

Erik Veldman,
Afdelingsleider brugklas, 2 en 3 vwo