We tellen de dagen van het jaar 2023 af. Op school worden de laatste lessen gegeven en tussendoor vindt volop de voorbereiding – en deels ook al uitvoering – plaats van onze jaarlijkse Actie Paardenkracht (APK), het Open Podium donderdag, de afsluitende kerstontbijten vrijdag en daarnaast natuurlijk nog schoolse “laatste eindjes”. Zeker voor de examenleerlingen van havo en vwo die deze week hun profielwerkstuk afronden.

De school ziet er heel feestelijk en sfeervol uit, met bomen op het plein, en versieringen in de gehele entree en kantine. Ook de buren genieten ervan mee!

De eerste vier maanden van schooljaar 2023/2024 zijn goed verlopen. Vorig jaar om deze tijd schreef ik nog over corona, maar dat hoeft eigenlijk niet meer. Pas sinds vorige week ervaren wij ook de landelijke trend. Er zijn zeker weer zieken als gevolg van corona maar het heeft geen grote impact op het dagelijks schoolleven. Wel voor individuen natuurlijk, hun werk proberen we zo goed mogelijk op te vangen.

In november hebben we een driedaagse online evaluatie gehad van ons internationale curriculum “International Baccalaureate”, kortweg IB. Vier mensen gelieerd aan de IB Organisation spraken uitgebreid met leerlingen, docenten en schoolleiding over de wijze waarop wij het Middle Years Programme en Diploma Programme hebben ingericht en uitvoeren. Belangrijk daarbij is vooral dat goed zichtbaar wordt hoe wij invulling geven aan de visie van het IB op onderwijs, aan het zgn. learner profile en aan de approaches to learning and teaching. Wij vonden het jammer dat het online was, omdat dan toch altijd aan sfeer ingeboet wordt. De visitatiecommissie heeft daar geen last van gehad en gaf ons mooie positieve feedback. Hiermee kunnen we de komende vijf jaar aan de slag. Meest bijzonder waren misschien nog wel de lesbezoeken. Vier leerlingen – bijna “reporters” – hadden live contact met de commissieleden – oortjes in en telefoon in de hand – en bezochten zo een aantal lessen. Live kregen ze dan aanwijzingen en verzoeken om ergens op in te zoomen of vragen aan docenten of leerlingen te stellen.

Wat op de Nederlandse afdelingen in de eerste vier maanden allemaal is gedaan en gebeurd, lezen jullie ongetwijfeld in de desbetreffende verslagen hierna. Veel plezier daarmee!

Vooruitkijkend naar 2024 hebben we eind januari onze jaarlijkse open dag voor leerlingen van groep 8. En twee weken daarna de musical Annie! Onnodig te zeggen dat daarvoor al volop wordt gerepeteerd door cast en orkest en hard gewerkt aan decors en rekwisieten. Het belooft weer groots te worden! En vorige week schreef ik natuurlijk al over de start van de smartphonevrije school met ingang van periode 3. We zijn heel benieuwd hoe dat gaat lopen en vooral hoe we het na een aantal weken ervaren. Hoe snel wordt het gewoon? Hoe lang missen we de telefoon nog? Wanneer gaan we het ervaren als “best rustig”? Ik schrijf “we”, maar denk natuurlijk in de eerste plaats aan de leerlingen. Voor hen zal de omschakeling groot zijn. Maar dat is hun flexibiliteit ook.

Ook gaan we in 2024 ons gebouw weer een beetje mooier maken: nieuwe mediatheek, nieuwe kleedkamers, nieuwe inrichting van het schoolplein. Echt om naar uit te kijken.

Graag wens ik jullie – leerlingen en ouders/verzorgers – hele fijne dagen, een mooie start van het nieuwe jaar en alle goeds en gezondheid voor 2024. Ook voor jullie allen hopelijk een jaar met veel om naar uit te kijken.

Erica van Langen

PS: de eerste schooldag in 2024 – maandag 8 januari – beginnen de lessen om 9.30 uur en duren 60 minuten.

Telefoon thuis of in de kluis vanaf periode drie