‘Het internationale karakter van de school is bepalend voor de sfeer’

Annet de Zwart (docent scheikunde) werkt ruim 12 jaar op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest en geeft momenteel les aan 3,4 en 5 havo. Wietske Brouwer (docent Nederlands) werkt inmiddels zo’n negen jaar op school en combineert haar lessen op de internationale afdeling met die in de onderbouw van de havo en bovenbouw vwo.

Wietske: “Eén van de fijne dingen aan werken op het Rijnlands is het 75-minutenrooster. Dankzij de langere lessen heb je als docent minder klassen op een dag en kun je meer doen tijdens een les. Bijvoorbeeld een aantal keer wisselen van werkvorm.” Annet: “Voor mij springt de goede sfeer eruit. Het internationale karakter van de school is bepalend voor die sfeer. Ik voelde me hier direct geaccepteerd.” Wietske: “Alles hier op school gaat in twee talen. Zo sta je bij het koffiezetapparaat het ene moment in het Engels te kletsen en het volgende moment weer in het Nederlands. Dat vind ik enorm leuk.”

HAVO DOET!

Annet: “Op de havo zijn we vorig jaar begonnen met het project ‘HAVO DOET!’. Een paar keer per schooljaar verzinnen we voor 2 en 3 havo een project waarin verschillende vakken met elkaar gecombineerd worden.” Wietske: “We hebben vakken bij elkaar gezet die niet altijd bij elkaar lijken te passen. Toch komen die vakken samen in zo’n project. Zo leren we leerlingen de samenhang tussen vakken te zien. Neem bijvoorbeeld de combinatie techniek, bewegingsonderwijs en Frans. De leerlingen ontworpen een spel en maakten de uitleg in het Frans. Ontzettend leuk.” Annet: “Het project is nog in ontwikkeling, maar het biedt de leerlingen echt wat extra’s. Ze leren samenwerken en onderzoek doen en ontwikkelen nieuwe vaardigheden.”

Leuke extra’s

Annet: “Er zijn meerdere dingen die het werken hier op school prettig maken. Onder andere de goede samenwerking met collega’s en de vrijheid die je krijgt om bijvoorbeeld lesmateriaal aan te schaffen als je dat nodig vindt. Wat je doet wordt gewaardeerd.” Wietske: “Alles is hier goed geregeld. Mede dankzij de mensen van de ICT, de roostermakers en ander onderwijsondersteunend personeel. Ook zijn er buiten het lesgeven om leuke extra’s, zoals het hardloopclubje op donderdagmiddag.” Annet: “En natuurlijk de heerlijke binnentuin om ’s zomers de pauze door te brengen, de activiteiten in lustrumjaren en de vrijdagmiddagborrel in het café hier om de hoek.”