Brugklas

Ook voor de brugklasser loopt het schooljaar alweer tot zijn einde! Het allereerste jaar op de middelbare school is er één vol mijlpalen. Van de introductieweek met daarin het wennen aan het gebouw, de lessen, de mentor en docenten en natuurlijk elkaar. En tot het eerste schoolfeest, de eerste projectweek en de eerste sportdag: stuk voor stuk belangrijke momenten die het schoolleven kleurrijk maken.

We hebben onze brugklassers in snel tempo zien groeien en ontwikkelen, zoals dat hoort bij de Benjamins van de school. Eigenlijk is in hen nauwelijks de schuchtere nieuwkomer uit augustus 2021 te herkennen, en gelukkig maar. Na dit schooljaar gaan de brugklassers hun eigen weg, ze vervolgen hun middelbare schoolcarrière in 2 havo, 2 atheneum of 2 gymnasium. Als uw zoon of dochter doorgaat in de havo dan draag ik met veel vertrouwen uw kind over aan mijn collega afdelingsleider Marlies van der Stel. Als uw zoon of dochter doorgaat in het vwo dan blijven wij nog even aan elkaar verbonden.

Welke opleiding het ook is, ik wens iedereen heel veel succes en plezier in het tweede leerjaar. Maar bovenal wens ik hen en u allereerst een hele fijne zomervakantie toe – heel graag tot een volgende keer.

2 vwo

Wat een zegen, een bijna volledig ‘normaal’ schooljaar voor uw zoon of dochter! Na alle beslommeringen in de afgelopen jaren was het enorm fijn om puur op school met onze tweedeklassers aan de slag te kunnen gaan. Wat begon met een heel bijzonder introductiekamp, eindigt voor de 2-vwo-leerlingen met een spetterende sluitingsceremonie waar enkelen van hen nog even in het zonnetje zullen worden gezet.

Het was een schooljaar met bijzondere gebeurtenissen die eindelijk weer konden plaatsvinden: een schoolfeest, een tweede klassentoernooi, een sportdag… juist die dingen die het middelbare schoolleven zoveel mooier maken. We zagen onze leerlingen met volle teugen genieten en groeien.

Sportdag

De klassensamenstelling blijft nog één jaar hetzelfde, in 3 vwo. Een leerjaar dat het einde van de onderbouw zal gaan markeren, en ook het laatste leerjaar met ondergetekende als afdelingsleider. Ik zie iedereen dan ook heel graag weer terug op school in het nieuwe schooljaar. Voor nu wens ik alle leerlingen en u een hele fijne zomervakantie toe!

3 vwo

Het einde van 3 vwo betekent toch ook wel weer een belangrijke mijlpaal. Het markeert het einde van de onderbouw, de afsluiting van de eerste 3 jaren op het Rijnlands. Het vervolg is in het gekozen profielgedeelte van de bovenbouw, voor de meesten is dat in 4 vwo.

Een terugblik biedt ons een perspectief op een roerige tijd van pandemische beslommeringen op en buiten school, maar gelukkig ook wel weer meer dan genoeg fijne en leerzame momenten. In het afgelopen schooljaar was dat bijvoorbeeld het lopen van een Driedaagse Stage, het uitvoeren van de Meesterproef of het afsluiten van het Vaardighedendossier. Deze laatste krijgen de leerlingen na afloop van de sluitingsceremonie, op de laatste schooldag, mee naar huis. Daarin zal ongetwijfeld ook de groei van uw zoon of dochter te lezen zijn, van onwennige brugklasser tot (bijna) volleerde derdeklasser.

Markt der Meesterproeven

Met heel veel plezier heb ik uw kind in de afgelopen jaren gevolgd, geholpen waar mogelijk en gestuurd waar wenselijk. Het is altijd een enorm genot om te constateren hoe goed onze derdeklassers al in staat zijn om op hun eigen kunnen te reflecteren, en hun eigen (leer)behoeften in te schatten. Ik heb er veel vertrouwen in dat ze de bagage van de afgelopen jaren zullen gaan benutten in het vervolg in de bovenbouw. Ik draag hen dan ook zonder zorgen over aan mijn collega afdelingsleider, Michèl van der Zeeuw. Een aantal zal ik misschien nog eens treffen in een geschiedenisles, en ongetwijfeld zal ik u ook nog eens op school tegenkomen. Heel graag tot dan, en voor nu een hele mooie zomervakantie gewenst.

Erik Veldman
afdelingsleider brugklas en vwo onderbouw