Maandagochtend stonden ze allemaal met hun koffertjes op het schoolplein: de 5 vwo-leerlingen die naar Berlijn gingen. Het was een lange busreis, maar gelukkig konden we redelijk goed doorrijden. We konden zelfs een verplichte stop van drie kwartier voor onze buschauffeur Paul combineren met een historisch uitje, bij een oude grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland (Helmstedt-Marienborn). Eenmaal in Berlijn konden we inchecken in de twee hostels die we hadden, en daarna hadden we een échte Duitse maaltijd: schnitzel!

Op dinsdag hadden we een fietstour door Berlijn. Met een lekker zonnetje fietsten we langs enorm veel hotspots – en tot grote opluchting van de leerlingen waren de fietshelmen die klaarlagen níet voor ons bedoeld. In de graffitiworkshop leerden we een andere kant van Berlijn kennen en konden we zelf ook creatief aan de slag. Woensdag hadden we de historische activiteiten: we gingen naar Hohenschönhausen, een voormalige Stasi-gevangenis, we bezochten de Reichstag, het monument voor de Joden en het museum dat daaronder zit. Een pittig dagje, dat de leerlingen mochten afsluiten met wat vrije tijd.

Donderdag was alweer de laatste, volledige dag in Berlijn. Met z’n allen gingen we naar Potsdam, waar we Slot Sanssouci bezochten. We gingen vroeg eten in een Italiaans restaurant, want die avond sloten we onze reis af met een indrukwekkende show in het Friedrichstadt Palast: er werd gedanst in water, acrobaten vlogen door de lucht aan trapezes en er werden indrukwekkende sprongen op grote trampolines gemaakt – voor de meeste leerlingen tóch interessant genoeg om die spannende Ajax-wedstrijd even te vergeten. Vrijdagochtend pakten we onze spullen weer in en was het tijd voor onze laatste rit met buschauffeur Paul. Gelukkig draaiden we nog een laatste keer Europapa en mocht hij van Paul lekker hard. Het was een mooie reis en de leerlingen hebben het enorm naar hun zin gehad!

Tanja Sloos