Brugklas

Een aula gevuld met kersverse brugklassers. De spanning was voelbaar toen we startten met de introductieweek. Gelukkig zijn de geweldige brugklasmentoren er weer in geslaagd om onze nieuwste aanwinsten zo snel mogelijk hun plek op het Rijnlands te laten vinden.

En vanaf dan gaat het hard: het leven op de middelbare school gaat in sneltreinvaart en leidt onze bruggers langs lockers, lokalen, nieuwe en bekende vakken, tal van docenten… met wederom de brugklasmentor en ook het mentoruur als rustpunten in de schoolweek. Ik vind dat onze brugklassers zich fantastisch hebben aangepast aan de vele eisen van de middelbare school. Ik heb het idee dat ze zich nu al echt onderdeel voelen van het Rijnlands, en zo hoort het ook.

Ze hebben hun allereerste echte lesperiode erop zitten, en hun allereerste echte toetsweek overleefd. Om vervolgens alle zenuwen weer kwijt te raken op het herfstdiner en schoolfeest… zo doen wij dat hier. Inmiddels naderen wij de kerstvakantie met een knallend einde in de vorm van Actie Paardenkracht, de schoolbrede benefietactie voor Edukans. Geld ophalen voor het onderwijs van leeftijdsgenoten in Afrika, wellicht op bezoek bij het Open Podium en vervolgens nog elkaars kerstontbijtje verzorgen… school is (gelukkig) zoveel meer dan cijfers.

Voor nu eerst maar eens genieten van een welverdiende kerstvakantie. Ik wens onze brugklassers en u een bijzonder mooie kerst toe, en een gelukkig nieuwjaar. Heel graag zien we uw zoon of dochter weer terug in het nieuwe jaar.

2 vwo

Het schooljaar starten als ervaringsdeskundige op het Rijnlands, dat is wel wat anders dan een jaar geleden in de brugklas! De sfeer in de tweede klassen is gelukkig fijn en de resultaten van de eerste periode zijn over het algemeen naar behoren. Na de determinatie van vorig jaar zitten alle tweedeklassers als het goed is geplaatst in hun eigen niveau. Dat is prettig werken, voor hen en voor onze docenten die de leerlingen nu beter op maat kunnen bedienen.

Onze tweedeklassers zijn nu ervaren, kennen hun weg en ook soms de mazen van de wet. Dat maakt dat zaken als huiswerkverzorging, op tijd in de les verschijnen, eten en drinken in de pauze en ook gedrag in de les meer dan vorig jaar punt van aandacht is. Voor ons en hopelijk ook voor u, in overleg met de mentor van uw zoon of dochter. Houd de vorderingen in de gaten via Ouderportaal en neem bij twijfel vooral contact op, samenwerking is cruciaal om onze leerlingen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.

En nu dan allereerst tijd voor hun welverdiende kerstvakantie. Ik wens onze leerlingen en u een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Heel graag zien we uw zoon of dochter weer terug in het nieuwe jaar.

3 vwo 

Weer een jaar verder, enkele nieuwe vakken erbij en ook echt merkbaar meer schoolwerk: 3 vwo betekent opnieuw een overgang naar een hoger niveau, een hoger tempo en een grotere hoeveelheid deadlines.    

Onze leerlingen voelen dat en gaan daarin mee. Een en ander moet gecombineerd worden met sport, een instrument of een eerste bijbaan: stuk voor stuk ook hele waardevolle en leerzame zaken. Het vergt van onze leerlingen (en soms ook van u als ouder) meer dan ooit een planningsvermogen, en de eerste periode heeft her en der wel uitgewezen dat het soms nog even zoeken is naar de juiste balans. 

De derde klas is bovendien een bijzonder jaar omdat er belangrijke keuzes moeten worden gemaakt: met welke profielstroom is uw kind het meest gebaat? Welke vakken horen daarbij, en wat is wijsheid als er (reeds) wordt nagedacht over de verdere toekomst? We waren erg tevreden met de grote opkomst en proactieve interesse op onze profielavond begin deze maand. Voor nu of later in het schooljaar geldt: bij vragen echt niet schromen om contact op te nemen met de mentor of de decaan, mevr. Van der Sar.  

Tenslotte wordt al hard nagedacht over de driedaagse stage in maart en is de Meesterproef volop onderweg… Genoeg te beleven, genoeg te doen. Voor nu eerst tijd voor een welverdiende kerstvakantie. Ik wens onze leerlingen en u een hele fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Heel graag zien we uw zoon of dochter weer terug in het nieuwe jaar. 

Erik Veldman,
afdelingsleider brugklas, 2 vwo en 3 vwo